Vad är beroende?

 

Människan föds beroende. Ett nyfött barn som inte får beröring självdör. Människan har behov av trygghet, mat och sömn. Andra saker blir vi eller gör vi oss beroende av, som materiella ting, pengar, status m.m.

Syftet med livet är att människor ska älskas och saker ska användas, idag används människor och saker älskas. (hur många kan va utan sin mobil, dator etc?)

Ett beroende är i grunden ett förmycket beteende som utvecklas till ett överlevnadssätt, människan har skapat sig ett abnormt förhållningssätt till en sak eller beteende i tron att de hjälper dig leva drägligt. Du kan dricka, spela, droga, shoppa, ha sex, söka bekräftelse och arbeta förmycket m.m.

Problem uppstår när vi får konsekvenser av det vi gör, dvs när andra saker blir lidande av att vi lägger för mycket tankar och kraft på en sak.

I samma stund det blir krav och ifrågasättande börjar människan förneka, ljuga, smussla och skapa beteende för att skydda det som blivit ett för mycket beteende.  Det är vanligt att barn blir otroligt arga, utåtagerande och ledsna när man tar bort deras spel om de spelar för mycket. De har helt enkelt skapat en trygghet kring sitt spel, ett sätt där de mår bra. Samma sak gäller för en alkoholist eller narkoman. Drogen gör att människan kan klara av sin värld, de mår hyfsat bra. Tar man bort den eller i frågasätter det försvarar vi det med näbbar och klor.

Beroendeproblem är otroligt komplexa, varje år skördar det massvis med lidande och dödsfall tyvärr.

 

Vissa saker skapar ett fysiskt beroende, dvs droger, tabletter, cigaretter och alkohol. Kroppen vänjer sig och efter ett tag behöves det för att fungera på rätt sätt. Tar man bort detta får vi abstinens och kroppsliga symtom. Dessa symtom får även en spelmissbrukare som inte har ett aktivt intag.

Beroendet är i grund och botten ett inlärningssätt där vi har skaffat oss ett beteende som gått för långt och blivit en överlevnadsstrategi som fungerar. Du dricker inte för att ha kul längre, du dricker och drogar för att må okej och slippa obehag. Du vet att det är fel men din hjärna är inlärd att du måste ha det för då vet du att du klarar dagen. Trygghetsbehov och bekräftelsebehov är ofta ett restultat av vår historia. Vår historia formar oss till den vi är idag, nya kunskaper och förståelse för det gör att vi kan tackla framtiden bättre.

KBT baseras mycket på inlärningsteori. Dvs, har du lärt dig en sak kan du även lära om. Vi formas sakta genom antingen bra eller dåliga val.

Vad som styr oss är rädslan för att må dåligt. Människan hatar att känna obehag och gör allt vad som står i dess makt, även om det gör det värre framöver. Minsta motståndets lag gäller och kortsiktiga lösningar blir ditt handlande.

 

Det finns ett gammalt indianskt ordspråk:

En gammal indian sa en dag till sitt barnbarn: "Två gamla vargar krigar inom oss alla. Den ena heter kärlek och fred, den andra heter rädsla och hat."

"vilken vinner?" frågade barnbarnet.

Den gamle svarade: "Den vi matar."