Datorspel, barn, ungdomar och vuxna

Jag har genom åren arbetat kliniskt i samtal med många familjer. Både som konsult åt Varbergs kommun, i samverkan med BUP, i skolans värld samt genom min egna verksamhet.

Barn, tonåringar och inte ovanligt vuxna har en tendens att fastna i datavärlden. LOL och World of warcraft t.ex. är bara två av alla spel som får personer att känna tillhörighet och att man är lyckosam. Man får ständiga belöningar och respekt för sin tid man lägger ner. Belöningar ger bekräftelse och skapar motivation. Människan älskar bekräftelse och vi vill hela tiden ha mer och vi växer i takt med att vi lyckas. Problemet är att den verkliga världen vi lever i inte ger bekräftelse i samma utsträckning. Desto mer tid du tillbringar framför datorn, desto mer tid stjäl du från det verkliga livet. Saker börjar läggas på hög som man ska göra och kraven på dig växer.
Det gör att man hellre stannar hemma än att ta tag i alla jobbiga måsten som man borde. Människor har otaliga beteenden för att slippa obehags känslor och dåligt mående, dataspelande är bara ett av olika beteenden som man använder för att må bra.

Det är viktigt att se att barn inte är beroende bara för att de har vad man kallar för ett "för mycket beteende". Dock är detta beteendet i många fall komplicerat och svårt att arbeta med som förälder. 

Alla vill vi må bra och när man tar bort något som är viktigt för en person måste man förstå att det skapar ångest och hopplöshet. Många barn jag har arbetat med har använt spelet som en flykt från verkligheten. Att begränsa eller sluta spela innebär att den som slutar behöver ta sig an verkligheten igen. Sociala umgängen och färdigheter har blivit en bristvara.  Har man undvikit de länge blir det en stor kontrast. Att anlita professionell  hjälp finns det många vinster med.

Oftast är det tonåringar som går hos mig, Behandlingen innefattar både enskilda samtal med tonåringen och sen tonåringen och föräldrarna tillsammans. Familjen ses som en enhet och det är viktigt att familjen samverkar/stöttar varandra utan dömande mot gemensamma mål.

 

Jag har skapat en applikation som är en föräldrarguide för stöd till föräldrar som har barn där det finns oro för att barnet tillbringar för mycket tid framför datorn eller surfplattan. Barn och media heter applikationen. Den finns att ladda ner på Appstore eller Google play.

Applikationen är utformad för att ge dig som förälder stöd, information och förståelse för vad det är som får barn att allt mer sitta framför en medieskärm. Du får tips på hur du som förälder kan ändra på ditt barns beteende och hur ni tillsammans kan göra en förändring.

Läs mer på www.beteendekollen.se